Wanneer u een schoorsteen heeft is het ook van belang dat deze regelmatig geveegd wordt. DIt kunt u zelf doen, maar wij raden u aan om dit te laten doen door een schoorsteenveger. Wij krijgen regelmatig vragen over de schoorsteen en schoorsteenvegers, daarom hebben wij de meest voorkomende vragen en informatie voor u op een rijtje gezet. Mocht u, na het lezen van de informatie, nog vragen hebben dan ontvangen wij deze graag van u via ons contactformulier.

Schoorsteenveger in de buurt

Wanneer u op zoek gaat naar een schoorsteenveger dan kunt u ervoor kiezen om deze te zoeken in uw buurt, maar opzich is dit niet noodzakelijk. Vaak is het wel zo dat een schoorsteenveger een bepaald werkgebied heeft. Er zijn ook bedrijven die over het gehele land actief zijn.

schoorsteenveger in de buurt

Wat zijn de kosten van een schoorsteenveger?

De prijs voor het vegen van een schoorsteen kan verschillen per schoorsteenveger. Er is dus niet één antwoord op te geven, daarom raden wij u aan om een offerte op te vragen. Zo weet u van te voren wat de kosten zijn voor het vegen, eventuele camera inspectie, verwijderen van een nest etc. Iedere schoorsteenveger hanteert zijn eigen tarief.

Welke schoorsteenveger moet ik kiezen?
Waar moet ik op letten?
Waar moet een schoorsteenveger aan voldoen?

In Nederland is het niet verplicht om aangesloten te zijn bij een bepaald keurmerk en vanuit de overheid is er ook niet een bepaald keurmerk. Sommige schoorsteenvegers geven aan dat ze erkend zijn aangezien ze aangesloten zijn bij het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Iedere schoorsteenveger is aangesloten bij het HBA en dit zegt dus niks over de kwaliteit. Wanneer een schoorsteenveger aangesloten is bij de  Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) zegt dat wel iets over de schoorsteenveger. Over de ASPB leggen we meer uit bij het kopje keurmerken. Wij raden het altijd aan om eerst een offerte op te vragen, ook al is een schoorsteenveger wel of niet aangesloten bij een keurmerk. Daarnaast is het verkrijgen van een veegbewijs van belang. Hierop staan de verrichte werkzaamheden, datum en de naam van de ondernemer. Dit bewijs kan van pas komen met de verzekering mocht er een schoorsteenbrand zijn geweest.

Wanneer een schoorsteenveger?

Een schoorsteenveger kan het gehele jaar uw schoorsteen komen vegen. U moet er wel rekening mee houden dat schoorsteenvegers richting het einde van het jaar het steeds drukker krijgen. U kunt er dus ook voor kiezen om in de zomer uw schoorsteen te laten vegen. Maak dus op tijd een afspraak!

Waarom een schoorsteenveger?

Het hebben van een schone schoorsteen heeft te maken met veiligheid, gezondheid en milieu. Jaarlijks zijn er vele schoorsteenbranden als gevolg van slecht onderhoud van het rookkanaal. Bij verbranding komen deeltjes vrij die aan de wand van het rookkanaal gaan zitten. Deze laag, die  wordt gevormd, is zeer brandbaar en moet dus regelmatig worden verwijdert.

Hoe vaak een schoorsteenveger?

Hoe vaak u een schoorsteenveger moet laten komen heeft vooral te maken met  hoeveel u stookt en hoe droog het haardhout is. Hoe meer u stookt hoe meer deeltjes er aan de wand komen van het rookkanaal. Gebruikt u de kachel alleen voor de sfeer dan is meestal 1 keer per jaar voldoende, is de kachel de hoofdverwarming dan is het verstandig om het twee keer per jaar te doen. Vraag altijd aan de schoorsteenveger of er veel roetaanslag zat. Aan de hand van het antwoord kunt u bepalen hoe vaak u de schoorsteen moet laten vegen. Bij het stoken is het van belang om te stoken met zo droog mogelijk haardhout.

Zijn er keurmerken voor een schoorsteenveger?

Het beroep schoorsteenveger is in Nederland niet erkend en niet beschermd, daarom is het sowieso verstandig om je goed te informeren. Door onze informatie bent u al op de goede weg. Dat het beroep niet beschermd is wil niet zeggen dat er geen soort van keurmerk of een certificaat is. Het is mogelijk om als bedrijf zijnde je aan te sluiten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).  Voor het aansluiten zijn er bepaalde eisen. ASPB schoorsteenvegers volgen namelijk opleidingen, cursussen en nemen deel aan themadagen. Sinds 2002 is er een toelatingseis dat de opleiding tot gezel schoorsteenveger is gevolgd. Het is mogelijk dat een schoorsteenveger ook de vervolgopleiding heeft gevolgd tot meester schoorsteenveger. Naast de toelatingseis hebben leden een legitimatiepas die een jaar geldig is en is er een onafhankelijke geschillencommissie bij klachten.

Hoe werkt een schoorsteenveger? Wat doet een schoorsteenveger?

Iedere schoorsteenveger werkt op zijn eigen manier, maar het beste is om de schoorsteen van buitenaf schoon te maken. Op deze manier kan een schoorsteenveger direct een controle uitvoeren op de schoorsteen zoals de kop, het metselwerk, het lood, de schoorsteenkap of vonkenvanger. Het kan voorkomen dat werken van buitenaf niet mogelijk is, dan zal het vanuit binnen moeten gebeuren. De controle op het dak zal dan afzonderlijk moeten worden gedaan.

Verzekering en de schoorsteenvegen

Het hebben of het aanschaffen van een schoorsteen heeft in de basis geen gevolg voor je verzekering. Met je opstalverzekering ben je verzekerd voor brand in huis en dus ook voor een schoorsteenbrand. Wat wel van belang is dat je zorgt voor veiligheid in en rond de woning en dus ook dat de schoorsteen goed schoon is. Met veiligheid kun je bijvoorbeeld denken aan een vonkenvanger en een schoorsteenkap. Het schoonhouden van de schoorsteen is van belang om een schoorsteenbrand te voorkomen. Krijg je wel een schoorsteenbrand dan kan een niet goed onderhouden schoorsteen zorgen voor problemen bij de afwikkeling van de schade. Wanneer een expert het slechte onderhoud als oorzaak aanwijst kan dit ervoor zorgen dat de verzekering de schade niet vergoed. Het is daarom verstandig om het onderhoud uit handen te geven aan mensen die weten wat ze doen.

Hoe word ik schoorsteenveger

In principe kan iedereen schoorsteenveger worden, je kan het zelf gaan leren , maar meelopen met een ervaren schoorsteenveger is aan te raden natuurlijk. Onze voorkeur heeft een gedegen opleiding tot gezel schoorsteenveger. In deze opleiding leer je het vak als schoorsteenveger door het leren van de theorie en het toepassen in de praktijk. Heb je deze opleiding volbracht dan kan je de kennis toepassen in de praktijk. Na een aantal jaren ervaring kan je de toets doen voor meesterschap. Geslaagd, dan kan je jezelf meester schoorsteenveger noemen. Deze opleiding kun je volgen via de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond Je kunt deze opleiding, zowel als niet lid of als lid, van deze bond volgen. Voordeel van lid zijn, een korting op de opleiding.

De arbeidsmarkt voor een schoorsteenveger zijn goed, aangezien er niet veel schoorsteenvegers zijn in Nederland. Meegerekend dat er wel veel schoorstenen zijn, die de mensen meestal laten schoonmaken door een schoorsteenveger, bied de markt genoeg mogelijkheden om te beginnen als schoorsteenveger.