Wanneer u een schoorsteen heeft is het van belang dat deze regelmatig geveegd wordt. Dit kunt u zelf doen, maar wij raden u aan om dit te laten doen door een schoorsteenveger. Wij krijgen regelmatig vragen over de schoorsteen en schoorsteenvegers, daarom hebben wij de meest voorkomende vragen en informatie voor u op een rijtje gezet. Mocht u, na het lezen van de informatie, nog vragen hebben dan ontvangen wij deze graag van u via ons contactformulier.


Wat zijn de kosten voor een schoorsteenveger?

De prijs voor het vegen van een schoorsteen kan verschillen per schoorsteenveger. Er is dus niet één antwoord op te geven, daarom raden wij aan om een offerte op te vragen. Zo weet u van te voren wat de kosten zijn voor het vegen, eventuele camera inspectie, verwijderen van een nest etc. Iedere schoorsteenveger hanteert namelijk zijn eigen tarief.

 

Welke schoorsteenveger moet ik kiezen?

In Nederland is het niet verplicht om aangesloten te zijn bij een bepaald keurmerk en vanuit de overheid is er ook niet een bepaald keurmerk. Sommige schoorsteenvegers geven aan dat ze erkend zijn, omdat ze zijn aangesloten bij het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Iedere schoorsteenveger is aangesloten bij het HBA en dit zegt dus niks over de kwaliteit. Wanneer een schoorsteenveger aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) zegt dat wel iets over de schoorsteenveger. Over de ASPB leggen we meer uit bij het kopje keurmerken. Wij raden altijd aan om eerst een offerte op te vragen, ook al is een schoorsteenveger wel of niet aangesloten bij een keurmerk. Daarnaast is het verkrijgen van een veegbewijs van belang. Hierop staan de verrichte werkzaamheden, datum en de naam van de ondernemer. Dit bewijs kan van pas komen met de verzekering mocht er een schoorsteenbrand zijn geweest.

 

Wanneer een schoorsteenveger?

Een schoorsteenveger kan het gehele jaar uw schoorsteen komen vegen. U moet er wel rekening mee houden dat schoorsteenvegers richting het einde van het jaar het steeds drukker krijgen. Maak dus op tijd een afspraak! U kunt er ook voor kiezen om in de zomer uw schoorsteen te laten vegen.

 

Waarom een schoorsteenveger?

Het hebben van een schone schoorsteen heeft te maken met veiligheid, gezondheid en milieu. Jaarlijks zijn er vele schoorsteenbranden als gevolg van slecht onderhoud van het rookkanaal. Bij verbranding komen deeltjes vrij die aan de wand van het rookkanaal gaan zitten. Deze laag, die wordt gevormd, is zeer brandbaar en moet dus regelmatig worden verwijderd.

 

Hoe vaak een schoorsteenveger?

Hoe vaak u een schoorsteenveger moet laten komen heeft vooral te maken met hoeveel u stookt en hoe droog het haardhout is. Hoe meer u stookt hoe meer deeltjes er aan de wand komen van het rookkanaal. Gebruikt u de kachel alleen voor de sfeer, dan is meestal 1 keer per jaar voldoende. Is de kachel de hoofdverwarming? Dan is het verstandig om het twee keer per jaar te doen. Vraag altijd aan de schoorsteenveger of er veel roetaanslag zat. Aan de hand van het antwoord kunt u bepalen hoe vaak u de schoorsteen moet laten vegen. Bij het stoken is het van belang om te stoken met zo droog mogelijk haardhout. Bij niet droog of vervuild hout is er namelijk een onvolledige verbranding, waardoor er veel meer schadelijke deeltjes vrijkomen. Hierdoor raakt het rookkanaal sneller vervuild.

 

Zijn er keurmerken voor een schoorsteenveger?

Het beroep schoorsteenveger is in Nederland niet erkend en niet beschermd, daarom is het sowieso verstandig om je goed te informeren. Door onze informatie bent u al op de goede weg. Dat het beroep niet beschermd is wil niet zeggen dat er geen soort van keurmerk of een certificaat is. Het is mogelijk om als bedrijf zijnde aan te sluiten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Voor het aansluiten zijn er bepaalde eisen. ASPB schoorsteenvegers volgen namelijk opleidingen, cursussen en nemen deel aan themadagen. Sinds 2002 is er een toelatingseis dat de opleiding tot gezel schoorsteenveger is gevolgd. Het is mogelijk dat een schoorsteenveger ook de vervolgopleiding heeft gevolgd tot meester schoorsteenveger. Naast de toelatingseis hebben leden een legitimatiepas die een jaar geldig is en is er een onafhankelijke geschillencommissie bij klachten.