Haard, open haard, kachel het zijn een aantal benamingen die her en der gebruikt worden. Om een goed beeld te geven welke mogelijkheden er zijn hebben we voor u een aantal soorten op een rij gezet. Daarbij de eigenschappen van de verschillende haarden, hoe jij de juiste haard kan kiezen, waar je ze kan kopen en nog veel meer informatie. Mocht je nog informatie missen, neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen uw vraag beantwoorden.

Welke soorten haarden zijn er?

Zoals al reeds benoemd zijn er verschillende soorten haarden en kachels te verkrijgen. De soorten waarin je haardhout kan stoken zijn;

Open haard

Een open haard werd vroeger gebruikt als bron van warmte, verlichting en om op te koken, inmiddels heeft het deze functies niet meer. Een open haard is zoals de naam doet vermoeden een haard die geheel open is waardoor je het vuur goed kan aanschouwen en de geur van het hout kan ervaren. Nadeel van een open haard zijn de schadelijke stoffen die vrijkomen in de omgeving, laag rendement en de onveiligheid.

Houtkachel

Zoals ook hier de naam al veelzeggend is, is een houtkachel een kachel waarin hout gestookt kan worden. Een houtkachel zijn voornamelijk gesloten wat de veiligheid ten goede komt het nadeel hiervan is het zicht op het vlammenspel. Al zijn er tegenwoordig mooie kachel te verkrijgen waarbij het zicht uitermate goed is.

Speksteenkachel

Een speksteen is een kachel waarin hout verbrand kan worden waarbij de warmte zeer effectief wordt opgeslagen door de speksteen. De warmte vanuit de speksteen wordt geleidelijk afgegeven aan de omgeving, hierdoor kan je door 2 uur te stoken tot wel 24 uur de warmte ervaren. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur. Een speksteenkachel werkt met het tegenstroomprinipe waardoor ook de gassen die vrijkomen hun warmte afgeven aan de speksteen.

Hoe kies je de juiste haard?

Bij het kiezen van de juiste haard kan je letten op de volgende punten;

Kan een kachel in jouw huis?

Onderzoek eerst de mogelijkheden van het plaatsen van een kachel in jouw huis. Zijn er mogelijkheden voor het rookkanaal.

Sfeer of warmte

Wil je een haard aanschaffen voor de sfeer dan kan een open haard voldoen, maar deze is weer niet geschikt om warmte af te geven. Bij een open haard gaat er 90% aan warmte verloren.

Het vermogen van de kachel.

Het is belangrijk om de juiste kachel met het juiste vermogen te kiezen. Een te kleine kachel zal te weinig vermogen leveren en een te grote teveel. Maak daarom gebruik van onderstaande grafiek om dit beter te kunnen bepalen.

haard vermogen

Convectiewarmte of stralingswarmte

Convectie is een ander woord voor warmteoverdracht in de lucht.Daarbij verwarmt de convector luchtdeeltjes, waarna die opstijgen, afkoelen en vervolgens weer dalen. De warme en koude deeltjes mengen zich met elkaar, waardoor de hele ruimte na verloop van tijd warm aanvoelt. Bij stralingswarmte wordt niet alleen de lucht opgewarmd maar is er ook stralingswarmte. Dit is een directe vorm van energie.

Voordelen convectiewarmte

 • Warmte verspreid zich goed door de ruimte
 • De kachel zelf wordt minder warm en daardoor veiliger

Nadelen convectiewarmte

 • De warmte stijgt naar boven
 • Stofverplaatsing

Voordelen stralingswarmte

 • Stralingswarmte voel je goed

Nadelen stralingswarmte

 • De warmte verspreiding gaat geleidelijk

Welke haardhout voor welke haard?

Essen
Harde houtsoort, brandt lang en gelijkmatig, geeft mooie vlammen, geschikt voor de convectie kachel en open haard

Beuk
Hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor convectie kachel en de open haard

Berkenhout
Zacht hout geschikt voor de accumulerende kachels, geeft een mooi vuur met veel vlammen en brandt snel.

Eikenhout
Hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor een convectiekachel. Eikenhout geeft weinig rook.

Elzenhout
Zacht hout, is geschikt voor accumulerende kachels, minder geschikt voor de open haard

Haagbeuk
Geschikt voor convectie kachels, geeft veel en gelijkmatig warmte af

Waar een haard kopen?

Een haard kopen kan op verschillende plekken in het land. U kunt daarom uw kachel dealer in de buurt vinden via onze applicatie.

Wat kost een haard?

De kosten van de haard kunnen sterk verschillen en ligt vooral aan het type dat u uitzoekt. Daarnaast het wel of niet hebben van een rookkanaal. Als we alleen kijken naar de haard dan is een bedrag van €3000,- een gemiddelde waarmee je een mooie haard kunt aanschaffen.

Haard voor buiten

Een haard kan ook gebruikt worden in de tuin of op een balkon. Er zijn verschillende soorten haarden te krijgen. Zo kan je een tuinhaard kopen die geschikt is onder een overkapping, maar er zijn ook tuinhaarden die je goed in de tuin kan zetten

Wanneer je een overkapping hebt en daaronder een kachel wilt plaatsen moet u erop letten dat de kachel hiervoor geschikt is, daarnaast moet u zorgen voor de juiste pijp op de kachel. Designtuinhaarden.nl heeft een aantal haarden in hun collectie. Hier kan je goed inspiratie opdoen.

Wanneer je een haard in de tuin wilt zetten kan je kiezen voor verschillende types. Daarbij kan je ook kiezen tussen tuinkachels gemaakt van verschillende soorten materiaal zoals corten, gietijzer of RVS.

Haard in een tafel

Voor een haard in een tafel raden wij het aan om te kiezen voor een vuurtafel of een inbouwbrander. Beiden zijn branders die werken op gas. Vuurtafels zijn er in vele verschillende vormen en maten. Je kan er ook voor kiezen om je eigen vuurtafel te maken door gebruik te maken van een inbouwbrander. Voor inspiratie kunt u kijken bij Designtuinhaarden.nl.

Hoe moet je de haard aansteken?

Om de haard aan te steken kun je het beste gebruik maken van de Zwitserse methode. Daarbij wordt het vuur omgekeerd (van boven naar beneden) aangestoken.

 • Je begint met het openen van de aan en afvoer.
 • Vul vervolgens de kachel met blokken haardhout, bij meerdere lagen haaks op elkaar leggen.
 • Daarna meerdere lagen aanmaakhout, deze ook haaks op elkaar neerleggen.
 • Leg op de bovenste laag aanmaakhout de aanmaakblokjes en steek deze aan

Hoe moet je de haard doven?

Het beste is om het vuur in de haard volledig uit te laten branden op deze manier is er een volledige verbranding en komt er geen rook vrij dat ten goede komt van uw rookkanaal en uw gezondheid. Mocht u toch het vuur direct willen doven doe dit dan met zand of zout en nooit met water!

Welke gereedschap is er voor de haard?

Voor de haard zijn er verschillende soorten gereedschap, deze zijn online te verkrijgen zoals bij Bol.com. Hierbij moet je denken aan een schep, bezem, pook, en tang.

Hoe moet je de haard schoonmaken?

 • Maak het glas regelmatig schoon
 • Steek de haard aan om zwarte plekken te verwijderen
 • Laat het glas altijd afkoelen
 • Verwijder bruine plekken met vlek verwijderaar