Haard, open haard, kachel; een aantal benamingen die her en der gebruikt worden. Om een goed beeld te geven welke mogelijkheden er zijn hebben we voor u een aantal soorten op een rij gezet. Daarbij vindt u de eigenschappen van de verschillende haarden, hoe u de juiste haard kunt kiezen, welk haardhout u kunt stoken en nog veel meer informatie. Mocht u nog informatie missen, neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen uw vraag beantwoorden!
Open haard stoken
Welke soorten haarden zijn er?
Zoals eerder benoemd zijn er verschillende soorten haarden en kachels verkrijgbaar. De soorten waarin u haardhout kunt stoken:
Open haard
Een open haard werd vroeger gebruikt als bron van warmte, verlichting en om op te koken. Inmiddels heeft het deze functies niet meer. Zoals de naam doet vermoeden is een open haard geheel open. Hierdoor kunt u het vuur goed aanschouwen en de geur van het hout ervaren. Nadeel van een open haard zijn de schadelijke stoffen die vrijkomen in de omgeving, het lage rendement en de mindere veiligheid.
Houtkachel
Zoals ook hier de naam al veelzeggend is, is een houtkachel een kachel waarin hout gestookt kan worden. Een houtkachel is voornamelijk gesloten, wat de veiligheid ten goede komt. Het nadeel hiervan is het mindere zicht op het vlammenspel. Al zijn er tegenwoordig mooie kachel te verkrijgen waarbij het zicht uitermate goed is.
Speksteenkachel
Een speksteenkachel is een kachel waarin hout verbrandt kan worden. Hierbij wordt de warmte zeer effectief opgeslagen door het speksteen. De warmte vanuit de speksteen wordt geleidelijk afgegeven aan de omgeving, hierdoor kunt u door 2 uur stoken tot wel 24 uur de warmte ervaren. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur. Een speksteenkachel werkt met het tegenstroomprinipe, waardoor ook de gassen die vrijkomen hun warmte afgeven aan het speksteen. Voor dit soort kachels wordt voornamelijk elzenhout gebruikt, vanwege de snelle warmte-afgifte van dit hout.
Hoe kies ik de juiste haard?
Bij het kiezen van de juiste haard, zijn er een aantal punten waar u rekening mee kunt houden. Onderzoek ten eerste wat de mogelijkheden zijn omtrent het plaatsen van een kachel in uw huis. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden voor het plaatsen van een rookkanaal? Neem hierbij altijd contact op met een professional! Het is namelijk belangrijk dat de lucht toe- en afvoer in orde is.
Verder is van belang om te weten wat het doeleinde is van de haard of kachel. Gaat u voor sfeer of voornamelijk voor warmte? Een open haard geeft bijvoorbeeld ontzettend veel sfeer, maar ondertussen gaat er wel veel warmte verloren.
Houd ook rekening met het juiste vermogen van de kachel en of u voor convectiewarmte of stralingswarmte kiest. Convectie is een ander woord voor warmteoverdracht in de lucht. Daarbij verwarmt de convector luchtdeeltjes, waarna die opstijgen, afkoelen en vervolgens weer dalen. De warme en koude deeltjes mengen zich met elkaar, waardoor de hele ruimte na verloop van tijd warm aanvoelt. Het voordeel van convectiewarmte is dat de warmte zich goed door de ruimte verspreidt. De kachel zelf wordt minder warm, wat veiliger is. Nadeel is dat er veel warmte naar boven stijgt en dat er veel stofverplaatsing is. Bij stralingswarmte wordt niet alleen de lucht opgewarmd maar is er ook stralingswarmte. Dit is een directe vorm van energie. De warmte verspreiding gaat geleidelijker, maar de warmte voel je ontzettend goed.
Welke haardhout voor welke haard?
Maxhout.nl heeft een ruim assortiment haardhout! Maar welke houtsoort moet u kiezen? Dit is afhankelijk van uw kachel/haard en uw persoonlijke stookvoorkeuren. Onze houtsoorten op een rijtje:
Elzenhout
Zacht hout, geschikt voor accumulerende kachels, minder geschikt voor de open haard. Geeft snel warmte af.
Berkenhout
Zacht hout, gemakkelijk in gebruik. Brandt snel en geeft een mooi vuur met veel vlammen.
Essenhout
Harde houtsoort, brandt lang en gelijkmatig, geeft mooie vlammen. Geschikt voor de convectie kachel en open haard.
Beukenhout
Hard hout, brandt langzaam maar lang. Geschikt voor convectie kachel en de open haard. Geeft gelijkmatig warmte af.
Eikenhout
Hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor een convectiekachel. Eikenhout geeft heel veel warmte met weinig rook. Vlamt minder.
Haard voor buiten
Een haard kan ook gebruikt worden in de tuin of op een balkon. Er zijn verschillende soorten haarden te krijgen. Zo kunt u gebruikmaken van een vuurkorf of een tuinhaard kopen die geschikt is onder een overkapping, maar er zijn ook tuinhaarden die heel geschikt zijn voor in de tuin. Wanneer u een overkapping hebt en daaronder een kachel wilt plaatsen, moet u erop letten dat de kachel hiervoor geschikt is, daarnaast moet u zorgen voor de juiste pijp op de kachel. Wanneer u een haard in de tuin wilt zetten kan je kiezen voor verschillende types. Daarbij kunt u ook kiezen tussen tuinkachels gemaakt van verschillende soorten materiaal zoals corten, gietijzer of RVS. Voor een haard in een tafel raden wij het aan om te kiezen voor een vuurtafel of een inbouwbrander. Beiden zijn branders die werken op gas. Voor buiten stoken zijn onze netten met haardhout zeker een aanrader. Verpakt in stevige netten, gemakkelijk te verplaatsen én direct te stoken!
Berken en Elzenhout - 15 netten
- Zachte houtsoorten
- Mooi vlammenspel
- Snelle ontbranding
- Gemakkelijk in gebruik
- Geleverd in een doos
Berkenhout in net - 15 netten
- Gemakkelijk aan te steken
- Zachte houtsoort
- Ovengedroogd
- Geeft snel warmte af
- Voor beginnende stoker
Essenhout in net - 30 netten
- Mooi vlammenspel
- Harde houtsoort
- Duurzaam in gebruik
- Traag brandend
- Geleverd op een pallet
Beukenhout in net - 60 netten
- Duurzaam in gebruik
- Harde houtsoort
- Mooi vlammenspel
- Heerlijke geur
- Geleverd op een pallet
De haard aansteken
Om de haard aan te steken kunt u het beste gebruik maken van de Zwitserse methode. Daarbij wordt het vuur omgekeerd (van boven naar beneden) aangestoken.
1. Begin met het openen van de aan en afvoer, zodat er voldoende zuurstof bij kan.
2. Vul vervolgens de kachel met blokken haardhout, bij meerdere lagen haaks op elkaar leggen.
3. Daarna meerdere lagen aanmaakhout, deze ook haaks op elkaar neerleggen.
4. Leg op de bovenste laag aanmaakhout de aanmaakblokjes en steek deze aan.
Laat het vuur lekker op gang komen. Wanneer deze goed brandt, kunt u de luchttoevoer minderen. Geniet vervolgens van een heerlijk vuurtje met een mooi vlammenspel!
Hoe moet ik de haard doven en schoonmaken?
Het beste is om het vuur in de haard volledig uit te laten branden. Op deze manier is er een volledige verbranding en komt er geen schadelijke rook vrij. Dit is tevens het beste voor het rookkanaal én voor uw gezondheid. Het vuur toch direct doven? Doe dit dan met zand of zout. Doof nooit met water, dit vergroot namelijk de kans op schoorsteenbrand!
Verder is het belangrijk om de haard regelmatig schoon te maken:
- Maak het glas altijd afkoelen en maak deze regelmatig schoon
- Steek de haard aan om zwarte plekken te verwijderen
- Verwijder bruine plekken met vlek verwijderaar
- Verwijder regelmaig overgebleven as uit de kachel of haard
Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen over de kachel, haard of het stoken van haardhout? Neem contact met ons op via 020-8200430 of vul onderstaand contactformulier in: